Gyakori kérdések

A listát a beérkező, gyakran feltett kérdéseknek megfelelően folyamatosan bővítjük.

Hogyan férek hozzá az TIOP intézményi eszközszállítás során megkapott szerverekhez tartozó legfrissebb SuliXerver telepítőkészletéhez?
A sulix.hu oldalon történt ingyenes regisztráció és belépés után a megyei IT rendszergazdáktól megkapott aktivációs kódot fel kell vinni a Regisztrációs kódok kezelése oldalon, majd le kell tölteni a telepítőkészlet rendszerképmását (ISO formátumban). Ezt DVD-re írva azonnal megkezdhető a telepítés.

Miért nem látom a tudásbázis bejegyzéseket?
Mert nincs bejelentkezve. A tudásbázis bejegyzések ingyenes regisztráció után, a megadott felhasználónév/jelszó párossal történt belépés után láthatóak.

Milyen minimális hardverkövetelmények szükségesek a SuliX Professional desktop kliens operációs rendszer telepítéséhez és futtatásához?
Szabványos X86-alapú asztali számítógép vagy notebook/netbook legalább 2 GB memóriával, legalább legalább Intel Atom N270 processzorral és legalább 20 GB szabad lemezterülettel. A SuliX Professional teljes funkcionalitásának használatához szükséges 3D támogatással rendelkező grafikus kártya, illetve beépített vagy külső hangszóró és mikrofon. A frissítések beszerzéséhez, a regisztrációhoz, illetve a kiegészítő tartalmak használatához vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózati internet kapcsolat szükséges.

Van-e a SuliXerverben vékonykliens támogatás?
A vékonykliens architektúrának viszonylag nagy hardverigénye van, ami jelenleg az intézmények nagy többségében nem elérhető, ezért a technológia általános körű bevezetése az intézményekben nem biztosított. Gyengébb szerver hardver esetén a vékonykliens technológiának inkább a hátrányai mint az előnyei kerülnek előtérbe. Jelenleg a vékonykliensek emiatt nem támogatottak.

SuliX egy intézményen belül több szerveren
Amennyiben egy iskolában több szerver hardver áll rendelkezésre, akkor a SuliXerver bizonyos funkciói ezek között a hardverek között megoszthatók, és így egy sok felhasználót kiszolgáló terhelésmegosztás alakítható ki. Ennek az infrastrukturális előkészítését a SuliXerver már alapból tartalmazza, azonban a konkrét beállítások jelenleg nem automatizáltak, ezért ezt a SuliX terméktámogatás keretében tudjuk elvégezni.

A SuliX szoftverrendszer valóban ingyenesen használható az iskolákban?
Igen, a SuliXerver, illetve a hozzá tartozó szolgáltatások, valamint korlátlan példányszámú SuliX Professional teljesértékű desktop operációs rendszer minden OM számmal rendelkező oktatási intézmény számára díjmentesen rendelkezésre áll a magyar állammal együttműködve indított OpenEDU programba történő belépés után.

Személyes mappa kezelése: adminisztrátori lehetőségek és privát tartalmak kezelése
Sokszor felmerül a kérdés: mi az előrébb való, a rendszer karbantarthatósága és az erőforrások optimális felhasználása vagy egyes felhasználók személyes adatainak, állományainak érinthetetlensége, akár az adminisztrátorok számára sem megengedett elérése. Van-e joga tehát az adminisztrátoroknak, esetleg a tanároknak a diákok mappáiba betekinteni, törölni azokat?
A SuliX rendszer a folyamat bármely alternatív megoldásának technikai lehetőségét képes biztosítani, mert úgy gondoljuk ennek eldöntését az egyes intézményekben zajló folyamatok figyelembe vételével a helyi döntéshozóknak célszerű kialakítania. Érdemes figyelembe venni és a diákok felé kommunikálni azt a tényt, hogy az iskola jelen esetben egy „munkahely”, így tehát az ott biztosított informatikai infrastruktúra – lehetőségeitől függetlenül – elsődlegesen nem a privát adatok és tartalmak tárolására szolgál.