Hírek

Az elmúlt hetekben zajló érettségi kapcsán intéztünk rövid körkérdést azon intézményekhez, amelyek a SuliX platformot választották a vizsgák lebonyolításához. Nagy örömmel tudatjuk, hogy igen pozitív élményekről számoltak be felhasználóink.

Mindenek előtt azonban fontos kitérnünk arra, hogy az Oktatási Hivatal idén is publikálta az informatikai érettségi vizsgán használható szoftverek listáját. A SuliX, mint minősített érettségi platform természetesen komplett informatikai megoldásként szerepel az említett listában. Érdemes figyelembe venni, hogy túl a vizsgák során elvárt feltételeknek történő megfelelésen, a SuliX Professional esetében a telepítés önmagában „kulcsrakész” érettségi szoftverkörnyezetet teremt, nincs szükség további kiegészítő komponens telepítésére.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2018tavaszi_vizsgaidoszak/informatika_szoftverek2018

A SuliXerver webes adminisztrációs felületén a Webelérés fülön lehetővé vált a kívülről elérhető doménekre tanúsítványok beállítása, ami azért hasznos a SuliXervert használó intézmények számára, mert a hiteles tanúsítvány beállítása után a böngészők biztonságosnak fogják jelezni azt az URL-t amire a tanúsítvány be lett állítva. Nem kell külön hozzáadni biztonsági kivételt a webhelyhez, ennek köszönhetően a SuliXerver webes adminisztrációs felülete gyorsabban érhető el.


A SuliXerver külső, internet felől elérhető címére lehet hiteles tanúsítványt beállítani, mely beállítás több, külső hálózatból elérhető doménre is elvégezhető. Javasolt az intraneten is ezt a címet használni, mert a böngészők a https://sulixerver tanúsítványát nem biztonságosnak jelzik.

A hiteles tanúsítvány beállításáról a SuliXerver adminisztrációs kézikönyv 11.5 Webelérés szabályozása című fejezetében található részletes leírás, továbbá az alábbi Tudásbázis bejegyzésben is olvashat hasznos információkat: http://www.sulix.hu/tudasbazis/bongeszok-szerint-httpssulixerver-tanusit...

Eseménydúsan indult a 2016-os év a SuliX háza táján. Egyrészt napvilágot látott a legújabb SuliXerver 3.5-ös verzió, valamint nemrég megjelent a várva várt SuliX Professional operációs rendszerünk szintén legújabb, 8-as verziója is.

A közelmúltban pedig számos intézmény jutott hozzá országszerte új és modern informatikai eszközökhöz, szerverhardverekhez. Ez kiváló lehetőséget biztosított az iskoláknak arra, hogy az OpenEDU programban ingyenesen elérhető SuliX szoftverek segítségével még magasabb és integráltabb szintre emeljék informatikai rendszerüket. Hiszen a SuliX, mint oktatási célrendszer, nagyban hozzájárul az intézmények mindennapi működésének gördülékenységéhez, az üzemeltetés egyszerűbb és biztonságosabb kivitelezéséhez, valamint a tanórák színesebbé tételéhez. A SuliX szoftvereket alkalmazó intézmények száma így mára bőven meghaladta a bűvös ezres számot is.

A SuliXerver 3.5 kiadásával szinkronban megjelent a SuliX szoftverrendszer munkaállomás-komponensének, a SuliX Professionalnek a 8-as verziója, amely hosszabb támogatási- és életciklussal rendelkezik, így a rendszer stabil működése és szoftverfrissítése 2020-ig garantált.

A SuliX Professional 8-as verziójának fejlesztése során továbbra is a köznevelési intézmények komplex szoftverkörnyezetének egyszerű és megbízható biztosítása volt a cél, így a kibővített támogatásnak köszönhetően a 64 bit-es hardverek támogatása is megvalósult. A telepítési folyamat egyszerűsítésének köszönhetően már nincs feltétlenül szükség optikai meghajtóra, a rendszer akár pendrive-ról is telepíthető. A technikai fejlesztéseken túl a SuliX Professional a felhasználói élményt kiegészítő újdonságokban is bővelkedik. A legfontosabbak a teljesség igénye nélkül:  

Megjelent a SuliXerver legújabb, 3.5-ös verziója, ami számos újdonságot, várva-várt hasznos funkciót tartalmaz. Az alábbiakban egy rövid felsorolást adunk az újdonságokról:

Weboldalunkon publikálásra kerültek az OpenEDU programhoz csatlakozott intézmények pedagógusainak, informatikai szakembereinek számára szervezett workshop-ok 2016-os dátumai.

Várjuk a jelentkezéseket!

A HVG elkészítette a száz legjobb hazai középiskola listáját, olvashattuk az eduline.hu-n. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a rangsorban az első tíz oktatási intézmény közül kettőben is a SuliX rendszer teljesít szolgálatot, biztosítja napi szinten a stabil informatikai hátteret.

A cikk elolvasása után telefonon kerestük meg az említett intézmények informatikai szakembereit, visszajelzést kérve arról, mióta használják a SuliX szoftverrendszert és rendszerünk mely komponensei azok, amelyek a legkomolyabb támogatást biztosítják az intézmények működése során.

Piláth Károly az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hatévfolyamos Gimnázium képviseletében elmondta, hogy 2012/13-as tanévben vezették be a SuliX rendszert. Számukra a SuliXerver által megbízhatóan biztosított szerver funkciók mellett SuliX Professional desktop rendszerben elérhető irodai- és felügyeleti programok, valamint a nyílt forráskódú szoftverek használatának és oktathatóságának lehetősége is fontos szempont.

Ebben az évben október 12-15-e között Budapest ad otthont a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) által évente megrendezésre kerülő Telecom World konferenciának.

Az ITU Telecom World olyan rangos, globális rendezvény, amelyen az információs és kommunikációs technológiák fejlesztői, kormányzati szereplők, szabályozó hatóságok, vezető iparági szereplők, feltörekvő start-up vállalatok és a hazai és nemzetközi média találkoznak egy többnapos konferencia keretében.

A rendezvényen a hazai köznevelési intézmények számára fejlesztett SuliX Cloud is bemutatkozik, nyílt forráskódú informatikai megoldásként prezentálva azt, miként biztosítható korszerű, egységesített oktatási technológia pedagógusok és diákok számára egyaránt. 

Szeretettel várunk mindenkit a Hungexpo G pavilonjában a 302-es standon!

SuliX oktatás 2015-ben is!

Weboldalunkon publikálásra kerültek az OpenEDU programhoz csatlakozott intézmények pedagógusainak, informatikai szakembereinek számára szervezett workshop-ok 2015-ös dátumai.

Várjuk a jelentkezéseket!

Az INFO Éra 2014 konferencián való megjelenésünk ebben az évben sem maradt történések nélkül. A már megszokott módon, idén is Zamárdiban rendezett eseményen előadóként és támogatóként egyaránt részt vettünk. A konferencia első napján tartott plenáris előadásunkban szó esett arról, milyen kihívásokkal kellett megküzdeniük a hazai oktatási intézményeknek az idei esztendőben, hiszen jól tudjuk a 2014-es év nem volt zökkenőmentes az intézményi informatika területét tekintve, elég a felhasználói adatok-, illetve a tartalom megfelelő kezelésének problémájára gondolni.

Az előadás zárásaként Dr. Szentiványi Gábor, cégünk ügyvezetője felajánlást tett az év végéig az OpenEDU programhoz csatlakozó intérmények részére. Az felajánlás részleteit az alábbi dokumentum tartalmazza:

SuliX - INFO Éra 2014 felajánlás

A rendezvény támogatójaként egy Android alapú táblagépet ajánlottunk fel, amelyet a konferencia végén került kisorsolásra a résztvevők között.

Oldalak

Subscribe to Hírek